Search
  • Dr. Matjaž Knez

Z velikim veseljem vam predstavljamo doc.dr. Ankico Kovač

Pred vami je prvi intervju, v nizu le-teh, ki bodo sledili s strokovnjaki, raziskovalci in aktivisti na področju vodika.


Z velikim veseljem vam predstavljamo doc.dr. Ankico Kovač, vodjo Laboratorija za elektrarne na Fakulteti za strojništvo in pomorsko arhitekturo, Univerze v Zagrebu. Dr. Ankica Kovač je entuziastka, raziskovalka in pionirka na področju promocije vodika na Hrvaškem. Meddrugim je tudi dizajnirala prvo hrvaško kolo, ki ga poganja vodik ter prvo hrvaško bencinsko črpalko! In nenazadnje, ne boste verjeli, je organizirala tudi Croatia Mirai Challenge, na relaciji Zagreb – Brusel. Perijetno branje vam želimo! Ekipa H2Student.

1. Kaj za vas pomeni trajnostna mobilnost?

Trajnostna mobilnost zame pomeni nič emisij v okolje, kar pozitivno vpliva na skupnost in gospodarstvo.


2. Kako si razlagate trajnostno mobilnost v naslednjih 10ih letih.

V naslednjih 10 letih bodo večina današnjih običajnih vozil nadomestila vozila z zmanjšanimi in / ali ničelnimi emisijami.


3. Kaj je za vas prioriteta: prevožena razdalja z enim polnjenjem takšnega ali drugačnega goriva ali čistost izpustov?

Moja prioriteta sta oboje hkrati. Z vodikom pa lahko dosežem/o oboje: dolge razdalje z ničelno emisijo.


4. Katere so po vašem mnenju največje pomanjkljivosti na cestah oziroma v prometu? Kakšne rešitve predlagate?

Največje pomanjkljivost oz slabosti na cestah so vsekakor prometni zastoji, kar vpliva na onesnaženost zraka. Rešitve, ki bi jih predlagala bi bile v smeri umikanja vozil iz mestnih središč in čim več uporabe javnih prevoznih sredstev.


5. Katere tehnologije bodo najbolj prosperirale v transportu? V mestih in na dolge razdalje?

Tehnologije, ki zagotavljajo čist zrak za dihanje, bodo najbolj uspevale in prosperirale. V mestih, za kratke razdalje, so to lahko električna vozila z akumulatorji (BEV) in / ali električna vozila z gorivnimi celicami (FCEV), na dolge razdalje pa zagotovo FCEV.


6. Kakšno mesto med temi novimi tehnologijami zaseda vodik?

Tukaj gre mesto FCEV vozilom. Ko v FCEV uporabljamo vodik, je glavni proizvod električna energija, edina stranska proizvoda pa sta voda in toplota, kar je glavna prednost vodika pred drugimi.


7. Kdaj menite da bomo na cestah videli več vozil, ki bodo uporabljale vodikove tehnologije?

Več vozil, ki bodo kot pogonsko gorivo uporabljaja vodik, bomo videli takoj, ko več polnilnih postaj z vodikom. Upam in želim, da se bo to zgodilo v kratkem oz. kmalu.


8. Katero prevozno sredstvo uporabljate za osebno prevoz ?

Večinoma uporabljam svoj osebni avto in občasno tudi kolo.


9. Nam zaupaš kakšen nasvet glede mobilnosti?

Najprej se potrudite razumeti vpliv škodljivih emisij na podnebne spremembe in posledice, ki nastajajo. Ko boste to ugotovili, boste hitreje in veliko lažje sprejeli trajnostno mobilnost.


10. Bi nam želeli še kaj sporočiti? Mogoče kaj vam leži na duši, pa še niste imeli priložnosti povedati?

O ja, seveda! 😊 Dizajnirala sem prvo hrvaško kolo na vodik in prvo hrvaško bencinsko črpalko! In nenazadnje - na relaciji Zagreb-Bruselj sem organizirala Croatia Mirai Challenge in takrat je vozilo na vodik tudi prvič vozilo po hrvaških cestah. Na to sem resnično ponosna.
25 views

Join Our Family!

I-ROCK 2020 ©

Spremljajte nas na:

  • Twitter
  • LinkedIn
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube

© 2019 Igor Grofelnik& Matjaž Knez All Rights Reserved