Search
  • Dr. Matjaž Knez

H2Student program »na pohodu« po srednjih šolah

H2Student izobraževanja o trajnostni mobilnosti in vodiku ter kvalifikacije tekmovanja z Lego vozili se nadaljujejo po slovenskih srednjih šolah. Po končanih kvalifikacijah, ki se bodo zaključile 20. marca, bomo dobili osem najboljših dijaških ekip, ki se bodo pomerile na finalu, v sklopu Mednarodnega sejma Energetika Interklima (31. 3. 2020 do 3. 4. 2020). Dogajanje bo potekalo na Celjskem sejmišču, v Hali C, na 2500 m2, kjer bo poleg tekmovanja možno spoznati tudi predstavnike industrije vodikovih tehnologij s celega sveta, uporabnike vodikovih tehnologij ter tudi raziskovalne inštitucije, ki delujejo na tem področju, prisotvovali pa boste lahko tudi na simpoziju študentov in raziskovalcev.Tokrat smo bili na Šolskem centru Celje, na Gimnaziji Lava, kjer smo se pogovarjali z ravnateljem Petrom Juvančičem ter mentorico Karmen Kotnik, ki sta o H2Student programu povedala:


Peter Juvančič, ravnatelj:

»Soočanje z izzivi, ki nas čakajo v prihodnosti, je ključnega pomena za obstoj človeštva. Izboljševanje ogljičnega odtisa transporta, tudi z uporabo vodika kot alternative, je pomembna aktivnost, s katero se bodo soočali mnogi današnji gimnazijci.

Zaradi tega sem zelo vesel, da smo se lahko vključili v projekt H2Student, ki mladim širi obzorja, spodbuja timsko delo, sodelovanje med njimi in omogoča reševanje problemov na zanimiv način. Tekmovalne skupine so morale iz LEGO seta in pogonskega motorja sestaviti avtomobil in se pomeriti s kolegi v vožnji z njim.

Poleg tega so morali odgovarjati na vprašanja in tako so pridobivali znanja na zanimiv način. Verjamem, da bomo v tem projektu še sodelovali, saj so odzivi dijakov ter učiteljev pozitivni, zato pohvala celotni ekipi H2Studenta in Fakulteti za logistiko, ki sta aktualno problematiko na zelo drugačen način približali dijakom.«


Karmen Kotnik, mentorica in koordinatorica na strani šole:


Zaradi vedno večjih sprememb v našem okolju, do katerih prihaja zaradi onesnaževanja, je zelo pomembno informiranje mladih o novih tehnologijah, ki bodo te spremembe v prihodnjih desetletjih morda vsaj malo omilile.

Zato smo se na Gimnaziji Lava z veseljem odzvali vabilu Fakultete za logistiko UM, ki v okviru projekta H2Student med mladimi širi informacije o pomembnosti uporabe zelenih tehnologij tudi na področju prometa.

Dijaki so z zanimanjem sledili predstavitvi in kasneje sodelovali v kvizu, gradnji ter vožnji avtomobilov po poligonu. Verjetno jim bo marsikateri podatek ostal v spominu dlje časa, saj jim je bil predstavljen na zelo zanimiv način. Zato vidim možnosti za sodelovanje tudi v prihodnjih letih.

Hvala ekipi H2Student za zanimivo izkušnjo.«


Cilj H2Student platforme in programa, ki je odprt in dosegljiv vsem, je skozi zanimiva predavanja, vsebine, dosegljive na spletni platformi www.h2student.com ter skozi igro na zanimiv način vzbuditi zanimanje za vodik, dvigniti tehnološko ozaveščenost ter mlade navdušiti, da se odločajo za študij/e in nato poklic/e, ki so povezani s trajnostno mobilnostjo in novimi vodikovimi tehnologijami.
90 views

Join Our Family!

I-ROCK 2020 ©

Spremljajte nas na:

  • Twitter
  • LinkedIn
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube

© 2019 Igor Grofelnik& Matjaž Knez All Rights Reserved